2012. november 13., kedd

Arany információk

Az arany már a történelmi időktől kezdve ismert, elemi állapotban előforduló, sárga színű nemesfém. Valószínűleg ez a legnépszerűbb nemesfém a világon már évezredek óta. Nemcsak mint fizetőeszköz, hanem mint ékszer is rendkívül elterjedt az egész Földön. Az ókori egyiptomiak szerint ez a csillogó fém a Nap szimbóluma volt, emellett szerencsét is hozott.

Latin neve aurum, a periódusos rendszer 79. eleme. Mivel nem korrodálódik, már évezredek óta ékszerek alapja és fizetőeszköz is egyben. Komoly szerepe van a világkereskedelemben. Már az ókorban is bányászták, pénzverés útján aranypénz készült belőle. A középkorban Magyarországon ez volt a fő fizetőeszköz. Manapság több állam is tartalékol fedezetül aranyat. Árfolyamát a kereslet és kínálat határozza meg.

Az arany egy áru. Egy olyan egyszerű és mindenki számára érthető áru, amelynek megpillantása is felkelti a vágyat, hogy tulajdonosai legyünk. Az emberiség sok évszázadon át kísérletezett a megfelelő pénz létrehozásával, de az arany az egyetlen fizetőeszköz, amely önmagától rendelkezik valós értékkel, nem pedig bankárok és államok ruházták fel vele.

Az arany a legbiztonságosabb és legátválthatóbb valuta az egész világon. hiszen nincs kitéve hirtelen áringadozásoknak, devalvációnak értékét nem fenyegetik természeti katasztrófák és háborús konfliktusok. Nem hiába, egy ország aranytartaléka, a gazdasági és politikai biztonságának garanciája. Aki ezt megérti, az nem habozik létrehozni a saját családi aranytartalékát.

Aranymosó munka közben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése