2012. november 13., kedd

Arany kereskedés, befektetés tanácsok

Íme, néhány tipp, mely szó szerint is "aranyat érhet":

Az első és legfontosabb tanács, hogy jól nézzünk körbe a piacon. Vizsgáljuk meg, milyen cégek kínálnak arany befektetést, és kizárólag megbízható vállalattal álljunk kapcsolatban. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az első "szembejövő" honlapban máris megbíznak, súlyos tízezreket is kockára téve akár. Különösen angol nyelvű weboldalak esetében tanulmányozzuk át tüzetesen a feltételeket, hogy később ne érjen bennünket meglepetés.

Soha ne vásároljunk arany pénzérmét, hacsak nem vagyunk gyűjtők. Ezek rendszerint drágábbak, mintha "sima" aranyat vennénk. Ha befektetni akarunk, akkor jogos elvárás pénzünkért a lehető legtöbb aranymennyiséget megkapni.

Csakis 99.9%-os tisztaságú aranyat vásároljunk. Ezek általában különféle lapkák, illetve rudak formájában érhetők el. Ezeknek az ár/érték arányuk kedvezőbb, és a közvetítői jutalék sem olyan magas.

Többféle címletű aranyat vásároljunk. A legtöbb arany 1/10, 1/4, 1/2, és egy unciás.

Ne mondjuk el senkinek, hogy aranyba invesztálunk. Közgazdászok szerint az arany árak előbb-utóbb akár az egekbe szökhetnek, így jó, ha biztonságban tudjuk befektetésünket az esetleges tolvajok elől.

Ez a tanács főként az új befektetőkre vonatkozik: ne vigyük bele az érzelmeinket a befektetésbe. Az aranyba való invesztálás egy lehetőség, ne a mindennapi megélhetésünket vigyük vásárra, és főleg hosszabb távra gondolkodjunk (lásd még: "árfolyamok" menüpont).

Kövessük nyomon a kalkulációt, ellenőrizzük az arany nemzetközi jegyzéseit, a dollár (euró) és a forint keresztárfolyamát is. Ezen felül a gramm és az uncia arányának összefüggését, ezzel elkerülve, hogy átverjenek minket az árképzésnél! (naprakész infok az "Árfolyamok" menüpont alatt)


Óvakodjunk banki széfekbe, dobozokba elhelyezni az aranyat. Jobb, ha keresünk egy helyet, amiről senki más nem tud, mint megbízni a bankban.

Hasonlítsuk össze a különböző arany termékeket. Általában egy rúdarany, ami kormányhivatali megjelöléssel van ellátva (pl. Perth, Ausztrália vagy az Egyesült Államok), sokkal drágább.

Osszuk fel a befektetési portfóliónkat. Pl. ne tartsunk mindent egy típusú aranyban. Soha nem tudhatjuk előre melyiken lehet több jutalék, mikor eladni készülünk.

Végül gondoljuk meg, hogy milyen típusú aranyra vágyunk. Valóban befektetési aranyra van szükségünk, vagy inkább az arany piacra szeretnénk befektetni, amire léteznek értékpapír-alapú megoldások is?
Aranypénzbe befektetni nem nagyon érdemes - hacsak nem vagyunk gyűjtők

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése